Publikováno v

SUHROVICKÉ RYBNÍKY A DRHLENY

28.2.2021

Suhrovické rybníky leží v okrese Mladá Boleslav, mezi obcemi Suhrovice a Drhleny. Soustava vzájemně propojených rybníků byla vybudována v letech 2013 – 2015 na místě bývalého rybníka Šíďák a napájí je říčka Kněžmostka. Rybniční soustavu tvoří dva velké rybníky o rozloze 4 a 2 hektary a tři menší tůně. Kolem rybníků a tůní jsou rozmístěny lavičky, kde můžete usednout a odpočívat v krásné přírodě.

Když se vydáte od Suhrovic, přijdete k hrázi prvního, menšího rybníku, kolem něhož jsou dřevěná mola s lavičkami a stolky zvoucí k pikniku, nebo jen k příjemnému odpočinku. Můžete se tu i opalovat, případně lovit ryby. Rybník hlídá dřevěná socha vodníka a za ním leží 3 mělké tůně, kde se to na jaře hemží žábami. Kolem tůní jsou další lavičky, zdobené motivy ryb a nedaleko i odpadkový koš ozdobený kostrou ryby. Břehy rybníků a tůní jsou s ostrůvky propojené dřevěnými lávkami.

Hned za tůněmi je hráz druhého, většího rybníku, která je s protějším břehem spojena širokým brodem z kamenů, přes nějž se ještě nedávno dalo přeskákat po velkých dřevěných špalcích. Ty už zmizely a tak k dřevořezbě víly musíte dojít oklikou kolem jedné z tůní. Nebo až bude tepleji, můžete brod přejít na boso. Dřevořezbu lesní víly zdobí od jara do podzimu květináč s muškáty.

Uprostřed většího rybníku, který leží blíže k Drhlenům, je ostrov obydlený králíky. Ti tu mají svůj domeček a na pevninu se dostávají tunelem na způsob nory. Ze břehu vede na ostrov lanko, na něm je přidělaný plastový kbelík a vy tak můžete poslat přes vodu králíkům mrkvičku, jablko, nebo tvrdý chléb.

Pokračujete po břehu většího rybníka dál a narazíte na lávku a dlouhý můstek, které nás dovedou na protější břeh s velkou houpačkou, zdobenou motivy vodního ptactva. Po dlouhém dřevěném můstku se vrátíte zpět na břeh. Byli jsme tu na konci února, a přestože už byl všechen sníh kolem roztátý, rybníky byly pořád zamrzlé. Ledy se krásně leskly ve slunci.

Kolem Suhrovických rybníků vede žlutá turistická značka spojující Kněžmost s Drhleny a pokračuje až na Branžež ke Komárovskému rybníku. Nebo se můžete vydat po modré značce kolem rekreačního střediska Drhleny k 1,7 km vzdálené rozhledně Čížovka. My se vydali jen k Drhlenskému rybníku.


Drhleny a Drhlenský rybník

Obec Drhleny leží přibližně mezi Sobotkou a Mnichovým Hradištěm, asi 3,5 km daleko od Kněžmostu. Trvale zde žije asi 38 obyvatel, ale je zde evidováno 117 adres, které slouží převážně k rekreaci. Na okraji obce leží Drhlenský rybník, který má rozlohu 28 ha a je napájen potokem Kněžmostka, který vytéká z Komárovského rybníka u Branžeže.

Drhlenský rybník má travnatou pláž s pozvolným písčitým vstupem do vody a je obklopen pískovcovými skalami, které kolem něj tvoří malebné údolí. V okolních jehličnatých lesích můžete sbírat borůvky a houby. Na dvou místech Drhlenského rybníka rostou na hladině lekníny. 

Na břehu se nachází kemp, kde si můžete postavit stan, pronajmout karavan, nebo sem přijet s vlastním karavanem a podnikat výlety v této krásné oblasti Českého ráje. Kemp je vybaven toaletami a sprchami s teplou vodou, je tu půjčovna lodiček, dětské hřiště a Wi-Fi připojení k internetu. V restauraci si můžete dát přes den nejen základní teplá jídla, ale koupíte i slušný výběr potravin a denně čerstvé pečivo.

Suhrovické rybníky a Drhleny jsme navštívili těsně před březnovým Lock downem. Většinou tu bývá jen pár lidí a je tu klid. Protože to ale byl poslední víkend, kdy lidé mohli cestovat mimo své bydliště, a bylo krásné počasí, když jsme se vraceli okolo 15 h zpět k autu, parkoviště bylo doslova přeplněné.


Parkování

V Drhlenech několik míst podél silnice. V Suhrovicích pár míst na návsi, nebo velká plocha na parkování na louce před rybníky.


Autobusová zastávka 

Suhrovice nebo Drhleny, případně Čížovka. 


Občerstvení

Pohostinství U Kavalírů v Suhrovicích, Hospoda U Čeda v kempu Drhleny, restaurace Na výsluní v rekreačním areálu Drhleny.



Krátká trasa 2 km

Kolem Suhrovických rybníků. Mapa.


Delší trasa 3,4 km

Kolem Suhrovických rybníků do Drhlen a zpět. Mapa.


Středně dlouhá trasa 5,4 km

Suhrovické rybníky, Drhleny, rozhledna Čížovka a zpět. Mapa.


Dlouhá trasa 8 km

Suhrovické rybníky, Drhleny, Branžež a zpět. Mapa.


Podobné příspěvky

0 komentářů:

Okomentovat